Moska Maqsoodi wint Emancipatieprijs Den Haag

14 May 2022, 22:43 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De winnaar van de Haagse Kartiniprijs 2022 is Moska Maqsooid. Dat maakte wethouder Arjen Kapteijns van Emancipatie vandaag bekend.

De Kartiniprijs is een gemeentelijke emancipatieprijs en wordt jaarlijks uitgereikt. Met deze prijs wil Den Haag de Haagse inwoners inspireren en stimuleren. Iedereen die bijdraagt aan een gelijkwaardige positie en participatie van vrouwen in Den Haag kan de prijs winnen. Andere genomineerden waren Coöperatie Eva en Aynur Dogan. De prijs werd dit jaar voor de zestiende keer uitgereikt.

“Huwelijksdwang, eer-gerelateerd geweld en achterlating zijn voor Moska Maqsoodi onderwerpen waar zij zich dagelijks mee bezighoudt",schrijft de jury over de winnaar. "Al meer dan dertien jaar zet Moska zich in als vrijwilliger, participatiewerker en sleutelpersoon voor het empoweren van vrouwen op verschillende gebieden. Ze werkt het doorbreken van taboes, maakt eer- en gender gerelateerde thema’s bespreekbaar en agendeert actuele onderwerpen. Zo is zij bijvoorbeeld naar aanleiding van de uitzending #BOOS in gesprek gegaan met vrouwen en jongens uit de wijk over grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie."

Tekst gaat door onder illustratie.

Tijdens de coronacrisis merkte Moska dat vrouwen behoefte hadden aan contact en steun. Om deze reden is ze al snel begonnen met het opzetten van WhatsApp groepen en het trainen van vrouwen om online tools te gebruiken. Zij maakte ook YouTube-filmpjes voor haar doelgroepen en ontwikkelde belcirkels. Met haar werkzaamheden is Moska de voorpost van de reguliere hulpverlening. Ze is een onmisbare schakel tussen organisaties en moeilijk bereikbare doelgroepen.”

Kartini

De gemeentelijke vrouwenemancipatieprijs werd in 2007 ingesteld. De prijs is vernoemd naar de Javaanse Raden Adjeng Kartini (1879-1904), die zich van jongs af aan verzette tegen de traditionele normen en waarden ten opzichte van meisjes die zij als onderdrukkend ervaart. Mevrouw Kartini werd ook ver buiten Indonesië bekend en wordt ook nu nog steeds gezien als een belangrijke inspiratiebron.